Rogue (İng.): Haydut, eşkıya, başıbozuk, derbeder, serseri; hırsız, dolandırıcı, hilekâr; külhânî, Kasımpaşalı...
Rogue elephant: Başıboş kalmış azgın fil.
Rogues' gallery: Sabıkalıların resimlerinin konulduğu koleksiyon.
Davos-Gipfel: Davos Zirvesi...
Der Gipfel (Alm.): Doruk; Zirve; Avrupa kahvaltı kültüründe, kahvenin yanında afiyetle yenilen TÜRK HİLÂLİ şeklindeki hamur işi. Türklerin Viyana kapılarından geri döndüğü günü kutlamak amacıyla Türk Hilâli şeklinde yapılarak halka dağıtılan ve o günden bugüne dek Avrupa kahvaltısının vazgeçilmezi olan Gipfeli «entstanden 1683 nach der Belagerung Wiens durch die Türken in Wien. Die Bäcker entdeckten als Erste, daß die Türken die Stadt angriffen. Dadurch sollen sie maßgeblich zur Rettung Wiens beigetragen haben. Zur Erinnerung an dieses Ereignis erfanden sie das Gipfeli, in Anlehnung an den TÜRKISCHEN HALBMOND.»
William Blum… 1967 yılında, hükümetinin Vietnam politikasına karşı olduğu için Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevinden ayrılarak, mesaisini devletinin illegal aktivitelerini deşifre etmeye harcayan, “Haydut Devlet” (Rogue State) adlı kitabın yazarı.
Haydut Devlet: Amerika...
"Bir Amerikalının gözünden Amerikan karar alma mekanizmalarının nasıl işlediğini anlatan Blum, Amerika’nın Türkiye’yi cezalandırabileceğini sanmıyor.
Avi Shlaim... Amerikan Kongresi'ni "İsrail işgali altındaki topraklar" olarak nitelendiren, soydaşlarının devleti için “Tamamen ahlaksız, vicdansız liderlerin yönettiği bir haydut devlet...” diyen akademisyen...
Haydut Devlet: İsrail...
Başbakan Erdoğan, 29 Ocak'ta Davos'ta gerçekleştirilen Gazze oturumunda İsrail Cumhurbaşkanı Peres'e Avi Shlaim'den alıntı yaparak cevap vermişti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Davos toplantısında The Guardian'daki makalesine atıf yaptığı Yahudi asıllı Prof. Avi Shlaim, Erdoğan'ın Davos çıkışını haklı buluyor; İsrail’in Türkiye’yi cezalandırabileceğini sanmıyor.
William Blum: Kapitalizmin nereye, nasıl bir noktaya evrileceğini bilemem. Dolayısıyla, Amerika içinden nasıl bir alternatif güç çıkar, orası meçhul. Gelelim ABD dışına... Dünyanın pek çok ülkesi Amerika’ya karşı çıkacak cesareti kendilerinde bulamıyor. Zira Amerika, kendisiyle işbirliği yapmayan, onun istediği düzene karşı çıkan ya da çıkma potansiyeli taşıyan her toplumu, her devleti, "düzeltme", "yola getirme", hiç olmadı, "cezalandırma" yoluna gitmiştir bugüne dek.
Avi Shlaim: Ben uluslararası ilişkiler hocasıyım. Akademik dünyada 'haydut devlet' tanımı için 3 değişken var. Uluslararası hukukun sürekli ihlali, kitle imha silahları sahipliği ve siyasi gayeler için sivillere karşı terör uygulanması. Bu 3 kriteri de İsrail yerine getiriyor...
William Blum: Fransa’nın ya da Almanya’nın uluslararası hukuka dair kaygılarla Irak Savaşı’na karşı çıktıklarını, Irak halkına ne olduğu, ne olacağı, kaç Iraklı’nın öleceği gibi konularda endişelendiklerini sanmıyorum. Esas itibariyle söz konusu gerilim, iktidarın paylaşımına ilişkindir diye düşünüyorum. Fransa ve Almanya bu paylaşımda hisse sahibi olmak istediler ve ABD’nin tek taraflılığını, tek başına bir güç olmasına karşı uluslararası hukuk kartını öne sürdüler, ama tutmadı.
Avi Shlaim: Erdoğan'ın hissi davrandığına katılıyorum, bazı ifadeleri son derece kuvvetliydi. Ancak bu, rezalete karşı olan hislerini dillendiriyordu. Erdoğan'ın hislerinin dünyada milyonlarca insan tarafından paylaşıldığını not etmem gerekiyor. Erdoğan'ın tavrı diplomatik değildi çünkü diplomatlar genelde çok ihtiyatlı bir dil kullanırlar ve çoğu zaman da hiçbir şey söylemezler. Erdoğan, kuvvetli bir dil kullandı ve onun bu hakkını destekliyorum.
William Blum: Amerika’nın askeri harcamaları her yıl katlanarak artıyor ve bunun genel Amerikan ekonomisi üzerinde çok olumsuz etkisi var. Amerika’da her yıl daha çok insan işsizlik, enflasyon, sağlık, eğitim gibi kamu hizmetlerinden yararlanamama, evsizlik gibi sorunlardan mustarip. Bunun toplumsal - siyasal bir değişim dinamiği yaratabileceğiniyse bilemiyorum, zira tek gördüğüm artan fakirlik ve umutsuzluk.
Avi Shlaim: Türkiye ayrıca dürüst bir arabulucu. Yani ABD gibi değil, ABD dürüst bir arabulucu da değil, hiçbir zaman da olmadı. BM Güvenlik Konseyi'nin 242 No'lu kararının kabul edildiği 1967'den bu yana sayısız barış girişimi ABD-İsrail ekseni tarafından akamete uğratıldı. ABD, bu ihtilafta her zaman İsrail yanlısı ve destekçisi oldu.
William Blum: Türk parlamentosunun Amerikan askerlerinin Türkiye üzerinden Irak’a saldırmasına "hayır" deyişi yöneticilerimiz nezdinde önce büyük bir şaşkınlığa, sonra da büyük bir öfkeye sebep oldu. Hiç beklenmeyen bir durumdu bu. Aslında belki de Türk hükümetinin de beklemediği bir şeydi. Dediğim gibi, büyük bir kızgınlık duyuldu ve birilerinin özür dilemesi, Amerika’nın istediği davranışa geri dönülmesi istendi. Ancak şunu söyleyebilirim ki hükümetinizin tavrı savaş sırasında ve sonrasında pek çok şeyi değiştirdi.
Avi Shlaim: Bu uzmanlar (monşerler) hatalı. İsrail'in Türkiye'ye ihtiyacı, Türkiye'nin İsrail'e olan ihtiyacından daha fazla. Delili de şu: İsrailliler hadiseyi büyütmediler; tam tersine, Peres Türk tarafını hemen arayarak meselenin büyümesini istemediğini gösterdi.
William Blum: ABD, dünyanın bütün diğer devletlerini tehdit eden ve onlara zarar veren büyük bir kabadayıdır; ama bütün kabadayılar gibi, karşılarında dikilirseniz geri adım atarlar. Ve ABD Türkiye’ye, Türkiye’nin ABD’ye ihtiyaç duyduğundan daha fazla ihtiyaç duyuyor olabilir. Dolayısıyla Türkiye’nin illa cezalandırılacağını düşünmüyorum.
Avi Shlaim: İşgal sona ermezse İsrail yaşayamaz. Yani bağımsız bir Filistin devleti İsrail için varoluşsal bir mecburiyettir. İsrail'in işgali sona erdirerek askerlerini geri çekmesi Filistinlilere değil, İsrail'e bir iyiliktir.
William Blum: Amerika’da asıl karar alıcı elbette Pentagon. Ben 1960’lı yıllarda çalıştım hükümette. Ancak karar alıcı konumda değildim. Amerika’da bu konumda değilseniz, hükümette çalışıyor olsanız bile karar mekanizmalarında sözünüz geçmez, kimse de sizden bunu talep etmez zaten. Dolayısıyla mekanizmaların nasıl işlediğini içerden görmek mümkün olmaz.
Avi Shlaim: Barış istiyorsak Hamas'ı muhatap kabul etmeliyiz. ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kongre'de Hamas ile konuşmayacağını açıkladı. Hanımefendinin uyanması gerekiyor. Hamas muhatap alınmadan Ortadoğu'da barış da olmaz, bölgeye istikrar da gelmez. Batı bunu ne kadar erken fark ederse o kadar iyi.
Biraz daha cesaret!
Biraz daha cesaret!..
Anadolu, yan gelip yatılacak bir yer değildir. Yatılarak pâyidar kalınamaz Anadolu’da.
Istılahta Anadolu: «Kıt’alar arası tarihî hesaplaşmaların geçit meydanı, medeniyetlerin sergi evi, mahrem ve muazzam Asya’nın, Avrupa’ya bakan cumbası…» (Necip Fazıl, İdeolocya Örgüsü)
Lûgatta Anadolu (Aná+Téllo): Yukarı kaldırmak, ayağa kalkmak.
«YÜZÜSTÜ ÇOK SÜRÜNDÜN, AYAĞA KALK SAKARYA!!!»
16 Şubat 2009